We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Mooiste ervaring

Larissa Meijer-van Klinken werkt sinds 2017 op de Rotterdamse Calvijn Business School. De docente geeft Biologie aan mavo1 en havo1, Natuur-/Scheikunde in havo2 en Natuurkunde in mavo4. In deze wekelijkse column praat zij over haar leven vanuit de ‘andere kant’ van het klaslokaal. Deze keer vertelt mevrouw Meijer wat haar mooiste onderwijservaring tot nu toe is.

Mijn mooiste onderwijservaring? Daar hoef ik niet lang over na te denken, deze heb ik vorig jaar met een vierde klasser van de mavo meegemaakt. Hij begreep mijn vak (ik gaf hem Natuurkunde) niet. Ook had hij geen motivatie om dit te willen begrijpen. Tijdens mijn eerste les ooit op het Calvijn leerde ik hem kennen. Vooraf was in zenuwachtig, vroeg ik mij af waar ik aan begonnen was en was ik een beetje onzeker. Ik was toch een nieuwe docent op school. Daarbij: ik ben nog vrij jong en mijn eerste Natuurkunde les moest ik geven aan 22 jongens en 4 meisjes… ik kan je vertellen, dat was niet gemakkelijk. Het was een lastige en drukke klas met een aantal pittige jongens erin haha. Eén van hen kwam al binnen met de instelling én uitstraling: Ik kan dit niet, dit lukt mij en dit wil ik niet. Toch geloofde ik vanaf de eerste dag in hem. Hij geloofde alleen niet in zichzelf wat mijn vak betreft. Langzaam maar zeker won ik zijn vertrouwen, kregen wij een band en begon hij te werken. Hij maakte netjes zijn huiswerk. Als ik hem complimenteerde over dat hij het gemaakt had, dan zei hij: ,,Mevrouw, alleen voor u maak ik huiswerk. Ik wil u niet teleurstellen.” Afgelopen schooljaar mocht ik hem op de diploma uitreiking feliciteren met het papiertje én de voldoende voor Natuurkunde die daarop stond… hij bedankte mij dat ik in hem bleef geloven. Dat is tot nu toe mijn mooiste onderwijservaring, maar eigenlijk weet ik al wat de volgende gaat zijn: Eind augustus is deze leerling van start gegaan in havo4. Na de toetsweek kwam hij vertellen dat hij alleen maar goede cijfers heeft gehaald. Dat ik hem eind volgend schooljaar mag feliciteren met zijn havo diploma, ik kijk daar nu al naar uit!

Een belangrijke les die ik hierin heb geleerd is altijd met open vizier de klas in stappen. Ook kwam bij mij weer boven dat het ontzettend belangrijk is om met elkaar te lachen en een band op te bouwen.