We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Laatste periode voor de examenleerlingen

Eva-Rosa Kost werkt sinds augustus 2014 op de Rotterdamse Calvijn Business School. De docente geeft Beeldende Vorming in de eerste en tweede klas, Kunstvakken in klas 3 en 4 en CKV in havo3 en havo4. In deze wekelijkse column praat zij over haar leven vanuit de ‘andere kant’ van het klaslokaal. Deze keer vertelt mevrouw Kost over de laatste periode voor examenleerlingen.

examen-succes-2.jpg#asset:3087

Vanaf deze week is de laatste periode begonnen dat examenleerlingen les krijgen. Het is heel belangrijk om juist in deze maanden goed te plannen en natuurlijk thuis na elke lesdag nog eens oude examens bekijken. Een tip: vooral de vraagstelling is van belang. Als je een aantal oude examens actief maakt, dan merk je dat sommige vragen erg op elkaar lijken, maar toch nét een ander antwoord vragen. Lastig, want een vraag verkeerd interpreteren is niet vreemd, maar op je examen kost het je punten. Dat is heel jammer! Belangrijk ook is dat je kijkt naar signaalwoorden. Bij taalvakken scheelt het ook wanneer de deze herkent.

Het lijkt misschien nog ver weg. De examens beginnen immers over twee maanden, maar toch vind ik het belangrijk dat kandidaten op tijd beginnen met leren. Je weet namelijk niet zo goed wat je te wachten staat. Daardoor kan je jezelf onderschatten, overschatten of door een andere reden onvoldoende voorbereid je examen ingaan. Een stevige lijst cijfers voor je schoolexamen geeft rust. Maar als je er niet zo goed voorstaat, zul je je extra moeten inspannen tijdens de examentraining. Misleidend kunnen de onderwerpen zijn van een leestekst of de woorden. Die kunnen onnoemelijk volwassen zijn. Een artikel over een Tweede Kamerlid dat belasting op CO2 uitstoot van scooters wil verhogen, is enkel interessant als jijzelf scooter rijdt. Zelfs de achternaam van een politicus kan jou angstzweet bezorgen tijdens het lezen van een tekst. Laat je daardoor echter niet misleiden! Probeer de kern van het verhaal te vinden en vergeet alle bijzaken indien daar niet naar wordt gevraagd.

Misschien nog wat handige tips van mijn kant:

  • Schaf nu alvast een nieuwe rekenmachine aan wanneer deze nu al regelmatig kuren heeft
  • In de bibliotheek bij de Blaak liggen trouwens ook heel veel examenbundels
  • Op examenblad.nl vind je oude examens terug
  • Wat voor mij wel werkte is samen met een vriend(in) een examen maken voor bijvoorbeeld het vak Nederlands. Samen vindt je sneller antwoord op een vraag en op die manier bespreek je direct hoe jij de vraag interpreteert
  • In de bibliotheek bij de Blaak liggen trouwens ook heel veel examenbundels
  • Heb jij thuis een jengelend broertje of zusje? Je kunt in de Bieb altijd studeren, werkplekken zat!