We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Vakantie?

Larissa Meijer-van Klinken werkt sinds 2017 op de Rotterdamse Calvijn Business School. De docente geeft Biologie aan mavo1 en havo1, Natuur-/Scheikunde in havo2 en Natuurkunde in mavo4. In deze wekelijkse column praat zij over haar leven vanuit de ‘andere kant’ van het klaslokaal. Deze keer vertelt mevrouw Meijer over of docenten écht vakantie hebben.

Ik krijg vaak van volwassenen de vraag of docenten nou echt zoveel vakantie hebben. Het antwoord is ja én nee. Tijdens de vakanties hoeven wij inderdaad niet op school te zijn, onze leerlingen zijn er natuurlijk ook niet op deze dagen. Maar… écht vrij zijn in je vakantie betekent dat je goed vooruit moet werken zodat je tijdens je vakantie de uren op kan nemen die je teveel hebt gewerkt. Je werkt dus echt voor die extra vakantiedagen. Een fulltime werkweek is voor docenten 42 uur, terwijl andere fulltime banen 36 tot 40 uur per week zijn. Je werkt dus eigenlijk elke week een paar uurtjes extra om die extra vrije dagen te verdienen. Daarbij is die 42 uur op papier een fulltime baan, in werkelijkheid zie ik heel veel collega’s die nog meer uren per week maken. Zeker wanneer je mentor bent, dan gebeuren er soms dingen waar je direct wat mee moet. Je kan deze niet laten liggen tot volgende week, omdat jij die week al je uren hebt gemaakt. Hoewel ik natuurlijk geen leerlingen in een schoolse situatie zie in de vakantie, maak ik ook veel uren voor mijn onderwijsbaan wanneer ik niet voor de klas sta. Zo ben je als docent ook veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen en nakijken van gemaakt werk van leerlingen. Om écht vrij te zijn met de vakanties, moet ik maandag, dinsdag en woensdag van 07:00-17:30 uur werken, ik werk namelijk drie dagen per week op deze school. Het zijn aardig lange dagen en avonden, ook word ik soms gebeld op mijn vrije dag. Dat hoort erbij, maar zes weken zomervakantie maakt een hoop goed. Dan probeer ik zon min mogelijk te werken en echt tijd voor mijn gezin te hebben.

Van leerlingen krijg ik trouwens vaak de vraag of ik het fijner zou vinden om een toetsweek voor of na de vakantie te hebben. Persoonlijk zou ik denken voor de vakantie, omdat ik maar weinig leerlingen ken die hun vakanties gebruiken om hard te leren voor hun toetsen. En het voor hen wel fijn is om met de toetsweek achter de rug de vakantie in te gaan. Nadeel is dan wel dat ik met nakijk werk zit in de vakantie ;)