We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om de toegang tot onze website te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze website met onze partners op het gebied van sociale media en analyse. Onze partners kunnen deze informatie combineren met andere informatie die u aan hen hebt verstrekt of die zij hebben verzameld als onderdeel van uw gebruik van de services. U accepteert onze cookies wanneer u klikt op “Accepteren” en deze website blijft gebruiken.

Accepteren Weigeren Privacy verklaring

Brief voor examenleerlingen

Informatie over het verloop van SE en CE voor examenleerlingen 4M en 5H.

Rotterdam, 24 maart 2020


Beste leerling,

Vanmorgen, dinsdag 24 maart 2020, is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekendgemaakt dat het Centrale Eindexamen in het voortgezet onderwijs dit jaar vervalt.

Vanwege de landelijke maatregelen die genomen zijn wegens het Corona-virus is besloten om het centraal examen op alle scholenen in alle eindexamenjaren te laten vervallen. Deze beslissing heeft grote impact op de organisatie en afronding van het schoolexamen op CBSplus.

Dit besluit betekent nogal wat want hoe anders hadden we allemaal gedacht dat de komende periode zou verlopen. De laatste maanden op je middelbare school zijn spannend en soms stressvol in voorbereiding richting de examens maar zitten ook vol met leuke en bijzondere momenten. We begrijpen dat jullie balen van de maatregelen waardoor dit allemaal anders loopt. Helaas kunnen we hier niets aan veranderen.

In deze brief vertellen we je de belangrijkste gevolgen van de beslissing dat het Centrale Eindexamen niet doorgaat.

Diploma behalen

Jullie kunnen uiteraard nog steeds je diploma behalen op CBSplus. Aan de hand van een voldoende cijferlijst ontvang je aan het einde van het schooljaar een volwaardig diploma waarmee je toegang hebt tot het vervolgonderwijs zoals je dit normaal ook zou hebben. Dit diploma behaal je op basis van de resultaten van je schoolexamens. De precieze zak- /slaagregeling hiervoor wordt landelijk bepaald en is nog niet bekend.

Afronden schoolexamen

Tot en met juni hebben alle scholen de ruimte gekregen om de resterende schoolexamens af te nemen. Dit houdt in dat de geplande toetsen, mondelingen, herkansingen en inhaaltoetsen verspreid zullen worden over deze gehele periode. We zullen jullie, in elk geval tot en met de meivakantie, niet vragen naar school te komen voor het afnemen van een onderdeel van het schoolexamen. We zoeken naar andere manieren om deze toetsen waar mogelijk op afstand af te nemen.

Een aantal leerlingen wordt de komende periode persoonlijk benaderd om eventuele achterstanden weg te werken. Het gaat hierbij om toetsonderdelen die thuis afgemaakt kunnen worden, zoals PWS, poses, CKV e.d.

Slagen of zakken

Uiteraard willen we dat zoveel mogelijk van jullie het diploma behalen. Daarbij dienen wij rekening te houden met wat er mag en moet van de overheid en ook met de huidige situatie.

We begrijpen dat sommige zaken onduidelijk kunnen zijn.

Zodra er meer duidelijkheid is over de planning van de toetsweek, je mondelingen, maar ook over wanneer het ministerie de zak- /slaagregeling bekend maakt zullen we dat direct aan jullie doorgeven.

Tot slot

We zitten met elkaar in deze bijzondere situatie. We gaan er van uit dat we aan het einde van het schooljaar heel veel leerlingen een diploma mogen uitreiken!

Mocht je vragen hebben dan kan je altijd contact opnemen met je mentor.


Met vriendelijke groet,

namens de schoolleiding,

H.C. van Vugt, K.J. Vreeker, M.J. Rövekamp en A. Abozead